Informatie voor professionelen

Downsyndroom Vlaanderen wil een  kenniscentrum zijn voor vragen en informatie over alle aspecten van downsyndroom. Zeker ook voor de professionele hulpverleners hebben wij bruikbare kennis en ervaring om u te helpen bij de juiste benadering en behandeling van uw cliënt en patiënt.

Ter ondersteuning is er een “richtlijn voor multidisciplinaire medische begeleiding van kinderen met downsyndroom”. Er is ook een duidelijke samenvatting beschikbaar. Tot januari 2012 werd de “Leidraad voor medische begeleiding van kinderen met Downsyndroom” gebruikt. Deze is hier ook nog te downloaden.

Voor overige vragen kunt u ons mailen of bellen.
Lees meer

Informatie voor studenten

Ben je student en heb je een vraag? Om je zo snel en goed mogelijk te antwoorden vind je hierna al een overzicht van veelgestelde vragen door studenten.

Wanneer je op zoek bent naar informatie voor het schrijven van een scriptie of werkstuk kun je best beginnen met te zoeken op deze website. Start bijvoorbeeld bij ‘Wat is downsyndroom?’ en werk verder via de levensloop. Ook de vele links bieden interessante informatie. Zoek je foldermateriaal, neem dan een kijkje in de webshop. Tenslotte vind je op de literatuurlijst veel werken waarvan zeker een aantal via de bib in je buurt te ontlenen zijn.

Volg je hogere studies op een hogeschool of universiteit en heb je specifieke vragen in verband met je werkstuk, ga dan naar ‘Stel zelf een vraag’. Beschrijf kort en duidelijk je vraag en vermeldt daarbij ook de onderwijsinstelling en eventueel de naam van je promotor. We nemen dan contact met je op en kunnen via onze nieuwsbrief snel en veel mensen bereiken om eventueel mee te werken aan je opdracht.

Mensen rondom je informeren

Het kan zeker zinvol zijn om enige uitleg te geven over de komst van een kind met downsyndroom in een reguliere setting zoals een kinderopvang of school, aan de ouders van andere kinderen, aan leeftijdsgenootjes, aan vrienden en familie. Je moet er echter wel voor waken dat dit de komst van het kind niet te veel een lading van ‘bijzonderheid’ geeft.
Lees meer

Meer informatie over downsyndroom

Onder de pagina “Leven met Down” kan je al veel informatie vinden over downsyndroom. Deze informatie is vooral gericht naar bepaalde levensfases. Uiteraard zijn er nog veel meer vragen die kunnen beantwoord worden. Wij doen hieronder ons best om u al meer informatie te geven over downsyndroom algemeen. Kun je bepaalde informatie niet vinden, mag je altijd een specifieke vraag stellen met behulp van het vragenformulier.
Lees meer

Medische informatie

De medische opvolging van uw kind kan heel goed door uw eigen kinderarts/huisarts gebeuren. Ter ondersteuning is er de Downpas die iedere ouder in het welkomstpakket ontvangt. Daarnaast is er een richtlijn voor multidisciplinaire medische begeleiding van kinderen met downsyndroom.

U bent zelf, als ouder, de meest geschikte persoon om de gezondheid van uw zoon of dochter in de gaten te houden. U kent uw kind het best en merkt het meteen als er iets scheelt. Aarzel niet om uw ongerustheid aan uw arts te vertellen. Kinderen met downsyndroom laten niet altijd op een even duidelijke manier zien dat ze zich niet goed voelen of dat ze pijn hebben.

De waarnemingen en indrukken van ouders en verzorgers en hun beschrijvingen van (gedrags)veranderingen bij kinderen én volwassenen met downsyndroom vormen nuttige informatie voor artsen om tot een juiste diagnose te komen en zodoende een behandeling te kunnen instellen. De ouders en verzorgers zijn bij wijze van spreken de ogen en oren van de zorgverlener.

Multiculturele achtergrond

Ook voor gezinnen met een multiculturele achtergrond wil DSV de weg wijzen naar de benodigde hulp.
Lees meer

Stylingtips

Stylist Harald Ligtvoet geeft enkele stylingtips.
Lees meer