In uw gratis welkomstpakket vindt u informatie en advies die u de eerste tijd met uw kind op weg zetten. Hoe u het ontvangt? Bel of mail ons even. Een contactouder uit uw provincie brengt u graag een bezoekje en geeft u het welkomstpakket met een beetje uitleg af.

Wat zit in uw welkomstpakket?

Babyborrelcadeaus
Verwen jezelf en je kind met deze knuffellekkere en handige genietspulletjes: geurige badolie, zachte huidverzorging, cd babymassage, tandenborstel, tandpasta, papfles, knuffel, speelbal, neusbeker om beter te leren drinken uit een glas, …

Informatiefolder bij uw geboortekaart
Hoe vertel je vrienden en familie dat je kind downsyndroom heeft, als je zelf nog niet in het reine bent met het nieuws? Laat ons het doen. Download de leaflet hier en voeg hem bij uw geboortekaartje. In de folder staat alle informatie en tips die uw omgeving nodig heeft om u en uw kind onbevangen tegemoet te treden.

De Downpas
Deze pas wil u extra informatie geven over de medische opvolging van uw kind. Het wordt gebruikt in combinatie met het gezondheidsboekje van Kind en Gezin. Baby’s en kinderen met het syndroom van Down hebben net als alle kinderen medische preventieve begeleiding nodig. Ze vertonen echter vaak een andere ontwikkeling waarmee het gezondheidsboekje van Kind en Gezin niet helemaal rekening houdt. Het is onze bedoeling om u hiervan op de hoogte te brengen en om u een leidraad te bezorgen bij ieder contact dat u heeft met een arts of een paramedicus (o.a. kinesist, logopedist, ergotherapeut,…).

Neem deze pas, samen met het gezondheidsboekje van Kind en Gezin, mee telkens u uw kind laat controleren.  U kan zelf ook nagaan welke stappen op welk moment dienen te gebeuren. Tegelijk bevat deze pas de aangepaste groeicurven voor een kind met downsyndroom. Er werd geprobeerd de belangrijkste medische aspecten te behandelen en volledige maar begrijpelijke adviezen aan te bieden, die voor iedereen nuttig kunnen zijn.

Wetenschappelijke groeicurves
Met deze groeicurves voor meisjes en jongens met downsyndroom krijgt u een goed zicht op hoe flink uw kind groeit. Neem het mee naar uw Kind en Gezin-consultaties, en vraag de kinderarts de evolutie van uw kind op deze wetenschappelijk onderbouwde curves aan te duiden. Er is een groeicurve voor kinderen van 1- 3 jaar en één voor 3-20 jaar.

Map met wegwijzers
Deze bundel folders geven u alle startinformatie die u nu nodig hebt.

Boeken, cd-roms en tijdschriften
Downsyndroom, heb ik dat? ‘Reisgids’ met foto’s en tips en informatie over leven met downsyndroom eruit kan zien.

Handinfo
Informatie voor personen met een handicap, uitgave Vlaams Fonds.

Samen lukt het!
Video met nuttige tips, gebaseerd op het gedachtengoed van Professor Pnina Klein – uitgegeven door Kind en Gezin.

Inkijkexemplaar Tripliek
Vlaams tijdschrift rond downsyndroom– uitgegeven door Downsyndroom Vlaanderen.

Inkijkexemplaar Down + Up 
Nederlands tijdschrift rond downsyndroom– uitgegeven door Stichting downsyndroom Nederland.