Uw back-up, vrijwillig én betrokken
Downsyndroom Vlaanderen is een vrijwilligersvereniging van ouders. Onze zonen en dochters hebben downsyndroom. Als geen ander weten wij wat de mooie en minder mooie kanten zijn van dit bijzondere ouderschap. En wat u als ouder of mens met downsyndroom op uw pad tegenkomt. Daarom engageren we ons voor Downsyndroom Vlaanderen, naast onze professionele en persoonlijke levens.

We zetten ons – graag en gedreven –  in voor kinderen en volwassenen met downsyndroom, hun familie en iedereen die met hen begaan is. En geven u ondersteuning, advies en informatie rond alle aspecten van leven met downsyndroom.

U kunt bij ons terecht
Nood aan informatie of ondersteuning? Zin om met ouders, broers of zussen van mensen met downsyndroom ervaringen uit te wisselen? Of wilt u gelijkgestemde zielen ontmoeten? Dat kan – bij u in uw buurt. Downsyndroom Vlaanderen heeft een contact- en werkingskern in alle provincies van Vlaanderen.

Vijf kernen voor u in de weer
Uw lokale kern van Downsyndroom Vlaanderen bestaat uit een team gedreven ouders en ervaringsdeskundigen. U kunt bij ons terecht met al uw vragen, we nemen graag de tijd voor u.

Het is verfrissend en verhelderend om mensen te ontmoeten die net als u met downsyndroom te maken hebben. Daarom organiseren we regelmatig activiteiten, lezingen en ontmoetingen in uw provincie. Ontdek wat waar te doen is, en kom langs.

Een stuurgroep, een doel
Downsyndroom Vlaanderen werkt vanuit een overkoepelende stuurgroep. Tien vertegenwoordigers van de vijf kernen komen maandelijks samen. We stippelen een algemeen beleid uit, zetten projecten op het getouw en formuleren standpunten. Met maar één doel: mensen met downsyndroom hun rechtmatige plekje in de wereld geven, en hen en hun familie daarbij helpen.

Brug naar de wereld
DSV slaat een brug naar de wereld: hulpverleners, medici en wetenschappers, beleidsmakers en mediamensen. Met concrete projecten, accurate informatie, en communicatieacties die de buitenwereld een juister en positiever beeld geven van wat leven met downsyndroom inhoudt.

Samen sterker – Stichting Downsyndroom en EDSA
Het Nederlands Stichting Down’s Syndroom (SDS) bestaat al meer dan twintig jaar. Het is een professionele vereniging, met eenzelfde doel als het onze: bijdragen aan de ontwikkeling en ontplooiing van kinderen en volwassenen met downsyndroom, en hun integratie in de maatschappij stimuleren. De vereniging publiceert een goed onderbouwd tijdschrift: ‘Down+Up’.

Wordt u lid van ‘Downsyndroom Vlaanderen’? Dan ontvangt u dit tijdschrift, naast onze eigen publicatie Tripliek, met getuigenissen en wetenswaardigheden uit Vlaanderen. U kunt ook boeken, brochures en video’s, die bij SDS worden uitgegeven, via ons bestellen.

Als lid van de EDSA (European Down Syndrome Association) volgen wij de ontwikkelingen in de rest van Europa en beschikken we over de publicaties, studies en relevante gegevens uit de andere Europese landen.