Het team van Gezin en Handicap heeft weer een boeiend najaarsprogramma samengesteld, boordevol live-infomomenten en webinars. Dit aanbod richt zich in de eerste plaats op (zorg)ouders, maar is ook bedoeld voor iedereen die deel uitmaakt van het netwerk rond kinderen en personen met een handicap: grootouders, familieleden, leden van het collectief overleg, begeleiders, professionals, en anderen.
Blijf op de hoogte van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen en versterk de zorg en ondersteuning voor personen met een handicap.
Bekijk het volledige programma in bijgesloten PDF-bestand
Op 20 april van 11 tot 17uur is het opendeurdag op Campus PIVA, Desguinlei 244, Antwerpen.
Bij CVO Vitant probeert men de opleidingen horeca en bakkerij zo inclusief mogelijk aan te bieden en men bekijkt dit steeds op maat van de persoon.
Er is ook een speciaal aanbod met opleidingen bakken en koken met Olo-Rotonde vzw. Hierbij is extra ondersteuning voor personen met een handicap (fysiek of mentaal) zodat iedereen actief kan deelnemen en bijleren!
Tijdens de opendeurdag is er om 13 uur een infosessie van Olo-Rotonde vzw waar de opleidingen worden toegelicht. Enkele cursisten van de opleiding trakteren op een soepje en je kan ook samen een pannenkoek bakken.
Meer info over de opendeurdag in het algemeen
Specifieke info over OLO-Rotonde, bekijk zeker ook het filmpje!
PDF bestand, 1,9MB / Fichier PDF, 1,9Mo
Presentaties
Download hier de presentaties van het Symposium 2024 in PDF-formaat:
- Een gezonde geest in een gezond lichaam? Prof. Dr. Griet Van Buggenhout, UZ Gasthuisberg Leuven
- Wanneer adolescenten en volwassenen niet gelukkig (lijken te) zijn Annick Vogels, UZ Gasthuisberg Leuven
- Wanneer impulsen het leven van kinderen en adolescenten binnendringen. Theoretische en praktische aspecten van een dubbele diagnose Dr Benjamin Reuter, CHC Liège
- Regressiesyndroom bij mensen met downsyndroom: diagnose, aanpak en nieuwe behandelingen Dr Cécile Cieuta-Walti, Fondation Lejeune
- Ondersteuningsdienst en zelfexpressie – theaterproject, Fanny Janssens et Pierre de Crombrugghe, (L’Exception asbl) – Céline Picard, Antenne Andret (Inclusion asbl) Voorstelling L’Exception, Voorstelling L’Antenne
- Het Brake-Out project: krachtgericht werken. Een opleiding rond inclusie, werk, relaties, wonen en welzijn Femke Houbrechts Konekt vzw
- Kwaliteit van Leven en mentaal welzijn Claudia Claes & Remco Mostert, UZ Gent
- Politieke situatie en rechten, verkiezingsmemorandum Thomas Dabeux, Inclusion asbl
Vanuit het UZ Gent bereikt ons het nieuws van enkele wijzigingen in hun multidisciplinaire
downpoli:
- Vanaf 01/01/2023 neemt Prof. Dr. Ann De Guchtenaere de fakkel van team ‘Kinderen’ over van dr. E. Maes.
- Het team ‘Volwassenen’ wordt aangestuurd door dr. A. Viaene.
- De downpoli zet in op transitie en organiseert dan ook een transitiepoli, dit rond de leeftijd van 16 jaar.
Het paramedische team bestaat uit een sociaal werker, een psychologe, kinesiste,
ergotherapeute, diëtiste/logopediste, die adviserende taken zullen opnemen en bijgestaan
worden door een pijnverpleegkundige die de kinderen begeleidt bij bloedafnames.
Meer weten? Surf naar www.uzgent.be/downpoli
Het jaar loopt stilaan op zijn eind en daarom kijken wij graag even terug op 2022 én vooruit naar 2023.
Deel jij ook jouw wensen met ons? De leukste reacties komen in de volgende UpUpUp!
Het populaire feelgood televisieprogramma First dates opent dit jaar voor de vierde keer de deuren! En dit jaar doen we het anders! Je kan je namelijk zowel inschrijven voor een romantische date als voor een vriendschappelijke ontmoeting. Zo krijgen mensen die in een relatie zitten of niet op zoek zijn naar een relatie ook de kans om iemand te leren kennen.
First dates brengt twee mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben samen voor een drankje en een etentje. Dit gebeurt op basis van wie ze zijn, wat hun interesses zijn en naar wat voor iemand zij op zoek zijn.
Elke aflevering toont verschillende matches in een diverse en interessante mix van leeftijden, achtergronden en karakters. First dates maakt geen onderscheid, er is plaats voor iedereen in ons restaurant.
Na hun First date beslissen onze daters of ze elkaar nog opnieuw willen ontmoeten. Komt er een tweede date? Was er een klik, of blijft het bij deze gezellige avond?
Bij First dates vindt men het héél erg belangrijk om een representatief beeld van onze diverse samenleving te tonen. Met aandacht en respect voor ieders verhaal en wensen, stellen zij alles in het werk om alle deelnemers een fijne avond te bezorgen.
In de mix van dates en vriendschappelijke ontmoetingen nodigt het productiehuis (Warner Bros) ook graag inspirerende mensen met Downsyndroom uit.
Doe jij graag mee aan het nieuwe seizoen? Schrijf je dan in op https://www.vrtnu.be/doemee of mail voor meer info naar firstdates.vlaanderen@warnerbros.com
Meer dan 20 jaar geleden trokken ouders hun stoute schoenen aan en richtten ze Ouders voor Inclusie op, tijd om dit te vieren! Tijd ook om elkaar na een periode van afstand weer te mogen ontmoeten!
Doorlopend zijn er verschillende infostandjes en blijft ons café open om ontmoetingen tussen ouders te voorzien van een (warm) drankje.
Waar?
Hogeschool UCLL – Campus Hertogstraat – Hertogstraat 178, 3001 Heverlee
Programma
Voormiddag
9u30 Ontvangst met koffie/thee
10u15 Plenair
– Welkom – Ouders voor Inclusie
– Welkom – Annet Devroey (UCLL)
– Houvast voor inclusie – Beno Schraepen
– Ontmoetingscafé – Kathleen & Katleen
12u00 Lunch
Namiddag
13u30 Workshop voor jongeren
Woondromen door Onze Jonge Toekomst
13u30 Workshopreeks I
– Kleuteronderwijs & PAB
– Secundair onderwijs & relaties
– Inclusief leven & beeldvorming
14u30 Pauze
15u00 Workshopreeks II
– Lager onderwijs
– Flexibele leerprocessen
– Van buitengewoon naar regulier
scharniermomenten
16u00 Afsluitend moment met een drankje
Voor meer informatie en inschrijvingen:
Wendy Pepermans is een studente fotografie die ons de volgende vraag stelde:
“Ik ben student fotografie en kreeg de opdracht minimum 30 bijzondere mensen te fotograferen. Gezien personen met downsyndroom toch een speciaal plekje in mijn hart hebben, zou ik hen graag in de kijker zetten.
De foto’s mogen genomen worden thuis, met familie, vrienden, tijdens een hobby, een favoriete bezigheid, een event, de setting blijft gelijk, waar het model zich het meest comfortabel voelt. Leeftijd speelt geen rol, kinderen, volwassenen, iedereen is welkom voor mijn lens.
Ik ga naar de afgesproken locatie (met een eventuele assistent) en maak een reeks foto’s. Deze foto’s worden langs mijn kant uiteraard enkel gebruikt voor de opdracht en zullen op geen enkele manier openbaar gemaakt worden De modellen (of hun ouders, familie, begeleider, …) krijgen de volledige shoot digitaal en enkele afdrukken van de beste foto’s.”
Heb je zin om hieraan mee te werken, contacteer Wendy dan via: wendy.pepermans@live.be
Op vraag van Ava, Anniek en Fenna, 3 havo 5 leerlingen van het Gerrit Rietveld college in Utrecht, delen we graag de volgende vraag:
“Momenteel hebben wij een project wat we zelf kunnen bedenken en uitvoeren voor het vak onderzoek en ontwerpen. Wij hebben als project gekozen om een woon-zorghuis te ontwerpen voor mensen met het syndroom van down voor als ze 18 worden. Vooraf moeten wij natuurlijk onderzoeken, vergelijkbaar met een profielwerkstuk, uitvoeren over de optimale leefomgeving voor mensen met deze beperking. Momenteel is het lastig om mensen in het echt te zien door corona, en wij willen vooral rekening houden met de veiligheid, hierdoor hebben wij bedacht om een paar enquêtes te maken zodat wij alsnog de mening van mensen met het downsyndroom kunnen horen. Hieronder staan 2 enquêtes, een over vrije tijd, en de ander gaat over de optimale leefomgeving.
Onze vraag aan jullie is dan ook of jullie onze enquête willen doorsturen naar jongeren met downsyndroom. Vooral willen wij jongeren tussen de 18 en 25 jaar, zouden ze een aantal jaar jonger of ouder zijn is het ook geen probleem. De enquête zal volledig anoniem zijn.
Alvast bedankt!
Ava Untiedt, Anniek Grendel, Fenna Schortinghuis”
Enquête over vrije tijd: https://forms.gle/haXv8tSaBjPER92U8
Enquête over optimale leefomgeving: https://forms.gle/VEwi8ZNXmqXeS9Mi9
Hanne Meirhaeghe is een laatstejaarsstudente orthopedagogiek aan de UGent. Voor haar masterproef is ze op zoek naar getuigenissen van ouders van kinderen met Down over hoe de opvoeding verliep in de voorbije 2 jaar, tijdens de pandemie.
Hanne: “Om dit onderzoek vorm te geven, ben ik nog op zoek naar ouders met een kind met het syndroom van Down (tot ongeveer 23 jaar). Via deze weg hoop ik dan ook enkele ouders te kunnen bereiken. Het betreft een (online) interview (ongeveer 1 tot 1,5u) over de afgelopen periode: Wat zijn de ouders hun ervaringen tijdens deze periode? Ondervonden zij meer uitdagingen gedurende deze periode? Hadden zij het gevoel voldoende ondersteund te worden? Heeft dit volgens hen een blijvende impact op hun kind(eren)? Heeft dit volgens hen een blijvende impact op hun eigen veerkracht? Door de ervaringen uit de verschillende interviews te bundelen, hoop ik een beeld te kunnen schetsen van welke noden er aanwezig zijn en waar er in de toekomst op ingezet moet worden.”
Heb je interesse, neem dan contact op met Hanne via hanne.meirhaeghe@ugent.be of op +32471276692