Meer dan 20 jaar geleden trokken ouders hun stoute schoenen aan en richtten ze Ouders voor Inclusie op, tijd om dit te vieren! Tijd ook om elkaar na een periode van afstand weer te mogen ontmoeten!

Doorlopend zijn er verschillende infostandjes en blijft ons café open om ontmoetingen tussen ouders te voorzien van een (warm) drankje.

Waar?

Hogeschool UCLL – Campus Hertogstraat – Hertogstraat 178, 3001 Heverlee

Programma

Voormiddag

9u30 Ontvangst met koffie/thee

10u15 Plenair

– Welkom – Ouders voor Inclusie

– Welkom – Annet Devroey (UCLL)

– Houvast voor inclusie – Beno Schraepen

– Ontmoetingscafé  – Kathleen & Katleen

12u00 Lunch

Namiddag

13u30 Workshop voor jongeren

Woondromen door Onze Jonge Toekomst

13u30 Workshopreeks I

– Kleuteronderwijs & PAB

– Secundair onderwijs & relaties

– Inclusief leven & beeldvorming

14u30 Pauze

15u00 Workshopreeks II

– Lager onderwijs

– Flexibele leerprocessen

– Van buitengewoon naar regulier

scharniermomenten

16u00 Afsluitend moment met een drankje

Voor meer informatie en inschrijvingen:

of https://www.oudersvoorinclusie.be/inclusiedag2022/

Wendy Pepermans is een studente fotografie die ons de volgende vraag stelde:

“Ik ben student fotografie en kreeg de opdracht minimum 30 bijzondere mensen te fotograferen. Gezien personen met downsyndroom toch een speciaal plekje in mijn hart hebben, zou ik hen graag in de kijker zetten.
De foto’s mogen genomen worden thuis, met familie, vrienden, tijdens een hobby, een favoriete bezigheid, een event, de setting blijft gelijk, waar het model zich het meest comfortabel voelt. Leeftijd speelt geen rol, kinderen, volwassenen, iedereen is welkom voor mijn lens.
Ik ga naar de afgesproken locatie (met een eventuele assistent) en maak een reeks foto’s. Deze foto’s worden langs mijn kant uiteraard enkel gebruikt voor de opdracht en zullen op geen enkele manier openbaar gemaakt worden De modellen (of hun ouders, familie, begeleider, …) krijgen de volledige shoot digitaal en enkele afdrukken van de beste foto’s.”

Heb je zin om hieraan mee te werken, contacteer Wendy dan via: wendy.pepermans@live.be

Op vraag van Ava, Anniek en Fenna, 3 havo 5 leerlingen van het Gerrit Rietveld college in Utrecht, delen we graag de volgende vraag:

“Momenteel hebben wij een project wat we zelf kunnen bedenken en uitvoeren voor het vak onderzoek en ontwerpen. Wij hebben als project gekozen om een woon-zorghuis te ontwerpen voor mensen met het syndroom van down voor als ze 18 worden. Vooraf moeten wij natuurlijk onderzoeken, vergelijkbaar met een profielwerkstuk, uitvoeren over de optimale leefomgeving voor mensen met deze beperking. Momenteel is het lastig om mensen in het echt te zien door corona, en wij willen vooral rekening houden met de veiligheid, hierdoor hebben wij bedacht om een paar enquêtes te maken zodat wij alsnog de mening van mensen met het downsyndroom kunnen horen. Hieronder staan 2 enquêtes, een over vrije tijd, en de ander gaat over de optimale leefomgeving.

Onze vraag aan jullie is dan ook of jullie onze enquête willen doorsturen naar jongeren met downsyndroom. Vooral willen wij jongeren tussen de 18 en 25 jaar, zouden ze een aantal jaar jonger of ouder zijn is het ook geen probleem. De enquête zal volledig anoniem zijn.

Alvast bedankt!

Ava Untiedt, Anniek Grendel, Fenna Schortinghuis”

Enquête over vrije tijd: https://forms.gle/haXv8tSaBjPER92U8

Enquête over optimale leefomgeving: https://forms.gle/VEwi8ZNXmqXeS9Mi9

Hanne Meirhaeghe is een laatstejaarsstudente orthopedagogiek aan de UGent. Voor haar masterproef is ze op zoek naar getuigenissen van ouders van kinderen met Down over hoe de opvoeding verliep in de voorbije 2 jaar, tijdens de pandemie.

Hanne: “Om dit onderzoek vorm te geven, ben ik nog op zoek naar ouders met een kind met het syndroom van Down (tot ongeveer 23 jaar). Via deze weg hoop ik dan ook enkele ouders te kunnen bereiken. Het betreft een (online) interview (ongeveer 1 tot 1,5u) over de afgelopen periode: Wat zijn de ouders hun ervaringen tijdens deze periode? Ondervonden zij meer uitdagingen gedurende deze periode? Hadden zij het gevoel voldoende ondersteund te worden? Heeft dit volgens hen een blijvende impact op hun kind(eren)? Heeft dit volgens hen een blijvende impact op hun eigen veerkracht? Door de ervaringen uit de verschillende interviews te bundelen, hoop ik een beeld te kunnen schetsen van welke noden er aanwezig zijn en waar er in de toekomst op ingezet moet worden.”

Heb je interesse, neem dan contact op met Hanne via hanne.meirhaeghe@ugent.be of op +32471276692

Op zondag 21 maart 2021 hebben we samen World Down Syndrome Day ingedanst samen met het team van United Dance. Kon je er niet bij zijn? Of wil je alles nog eens opnieuw bekijken? Beleef dan deze inspirerende, actieve sessie dankzij de opname die nu beschikbaar is op youtube. Bedankt aan alle deelnemers en United Dance voor dit prachtige initiatief!

Het webinar “Het verschil beleven” dat op 9 maart werd gegeven is gedeeltelijk te herbekijken.

Op zaterdag 9 januari organiseren MP-Clean en PopEvent ook dit jaar “Let’s get DOWN together!” – een totaalspektakel met zang en dans. En dit ten voordele van Downsyndroom Vlaanderen.

Normaal gezien gaat dit evenement door in de Beursschouwburg in Brussel. Dit jaar heeft de corona-pandemie daar echter een stokje voor gestoken. Maar niet getreurd, dit jaar gaat “Let’s get DOWN together” online door.

Tickets zijn te koop op https://projects.koalect.com/project/28982 – vanaf 3 euro per ticket, maar als je Downsyndroom Vlaanderen graag een duwtje in de rug geeft, mag die gift ook hoger zijn – de opties vind je op de site van koalect. Na betaling van je online ticket krijg je een link toegestuurd waarmee je alles live kan volgen op de dag zelf.

De optredens beginnen om 16:00. Meer informatie en sneak peeks vind je op de facebookpagina van Let’s get DOWN together

We hopen jullie daar allemaal virtueel te mogen verwelkomen voor een dansje vanuit de gezelligheid van je eigen woonkamer!

Een internationaal team dat onderzoek uitvoert naar de gevolgen van COVID19 voor families die een kind/kinderen (jonger kind/ of al volwassen kind) met een ontwikkelingsachterstand hebben, vraagt om deze enquête in te vullen. https://specialneedscovid.org/

Via: Dr Jo Van Herwegen, Associate Professor, Department of Psychology and Human Development, UCL, Institute of Education

Verschillende infosesses in West-Vlaanderen

Kreeg jij eind 2019 van het VAPH een brief over een daling of een stijging van je budget? Of over de omzetting van je budget naar rechtstreeks toegankelijke hulp? Dan sta je voor de moeilijke opdracht om de organisatie van je zorg en ondersteuning opnieuw te bekijken.
KVG/Gezin en Handicap en VFG slaan de handen in elkaar en organiseren de volgende weken, met de steun van het VAPH, op 20 plaatsen in Vlaanderen een infomoment om je hiermee op weg te helpen. Bedoeling is om je een zo goed mogelijk antwoord te geven op je vragen: waarom werd je budget aangepast? Hoe kun je in de toekomst je zorg en ondersteuning met je nieuwe budget organiseren? Of zonder budget? Hoe beëindig of wijzig je lopende overeenkomsten? Waar vind je in je nabije omgeving praktische hulp? Of hulp bij de invulling van je dagbesteding of vrije tijd? En wie kan je in die zoektocht ondersteunen?

Van harte welkom op een van onze infosessies:

  • Woensdag 25 maart 2020 van 13.30 tot 16.30 uur.
    Waar: O.C. De Ballon, Mansveldstraat 11, 8400 Oostende
  • Maandag 20 april 2020 van 13.30 tot 16.30 uur.
    Waar: ‘t Groeningenheem, Passionistenlaan 1, 8500 Kortrijk
  • Donderdag 14 mei 2020 van 13.30 tot 16.30uur.
    Waar: Wijkcentrum Xaverianen, Xaverianenstraat 1, 8200 Sint-Michiels – Brugge.

De infosessies zijn gratis maar vooraf inschrijven is verplicht.
Inschrijven kan telefonisch via 056 24 24 37 of een mailtje naar w-vl@vfg.be 
Nog een vraagje? 03 216 29 90 of gezinenhandicap@kvg.be

Interesse in dit moment, maar kan je deze data niet? Kijk even of je in een andere provincie kan aansluiten.
 

Op 21 maart is het weer naar jaarlijkse gewoonte Wereld Downsyndroom Dag. Op deze dag kan je je betrokkenheid en steun tonen aan personen met het Syndroom van Down. Dit jaar zet ook de VRT zijn schouders er weer onder met de hashtag #steunkousen.

Zoals ieder jaar dragen we op 21 maart 2 verschillende sokken om te tonen dat verschillend zijn OK is. De VRT zorgt er samen met Veritas ook voor dat je deze sokken ook in de winkel kan kopen.

Lees meer over #steunkousen op de pagina van Down the Road

Ook in onze webshop hebben we nog de verschillende sokken te koop (maar let op de voorraad slinkt snel en 21 maart komt snel dichterbij) en uiteraard kan je er ook onze sokkenpins nog steeds bestellen.

Toon je steun, toon je #steunkousen en maak van 21 maart een feest dat mag gezien worden!