In deze fase wordt het belangrijk om te blijven kijken naar de evolutie van uw kind en niet te vergelijken met andere peuters. Op deze manier gaat u meer plezier beleven aan de toch heel grote stappen die ook uw kind gaat zetten, al is het tempo dan misschien anders.

In de hierna volgende hoofdstukken vindt u veel informatie over deze periode. Gebruik wat bij u en uw kind past en waar u zich goed bij voelt. Uiteindelijk is ook ieder kind met downsyndroom uniek.

Ontwikkeling

Steeds meer ouders vinden hun weg in de verschillende methodieken om de ontwikkeling van hun kind met downsyndroom te stimuleren. Wij stellen u er hier twee voor.

Gebaren om de spraak te helpen bevorderen

DSV raadt het gebruik van gebaren (SMOG) aan om jonge kinderen met downsyndroom te helpen met leren communiceren. Het geeft nog niet pratende kinderen met downsyndroom de mogelijkheid om zich te uiten. Bovendien blijkt dat met het gebruik van gebaren de kinderen eerder leren praten.

Lees meer

Leren lezen om te leren praten

Je kunt (als ouders) al vroeg beginnen met het leren lezen van uw kind met downsyndroom. Dit gebeurt via het direct leren herkennen van hele leeswoorden.

Groeicurve

De groei van kinderen met downsyndroom verloopt vertraagd. Mensen met downsyndroom worden bijgevolg minder groot dan men op basis van de lengte van de ouders zou kunnen verwachten.