Wuyts, Ben (2005), “Over narren, kreupelen, doven en blinden. Leven met een handicap van de oudheid tot nu”, Davidsfonds, Leuven, ISBN 90-5826-377-0.

Narren, kreupelen, doven, blinden en andere gehandicapten zijn van alle tijden, maar in de meeste geschiedenisboeken komt u ze niet tegen. Eeuwenlang werden mensen met een handicap of een chronische ziekte bespot, vernederd, uitgestoten of zelfs gedood. De auteur haalt hen uit de historische marginaliteit en brengt hen voor het eerst voor het voetlicht. Tijdens zijn verkenningstocht doorheen de geschiedenis ziet de auteur verschillende dominante visies en beelden over mensen met een handicap de kop opsteken.

Het beeld dat leeft over personen met een handicap bepaalt de wijze waarop met hen wordt omgegaan. Terugblikken op ons verleden kan erg boeiend zijn. Niet alleen omwille van de spannende verhalen of om eens te lachen met de onwetendheid van onze voorouders, maar ook om op basis van dat verleden te reflecteren over het heden. In welke mate beïnvloeden denkbeelden en leefwijzen van vorige generaties ons vandaag nog? (zie ook Handiscoop, oktober 2005, p.13-15)

Ben Wuyts is historicus en werkte meer dan dertig jaar in een school voor motorisch en meervoudig gehandicapte kinderen. Hij was docent aan de Arteveldehogeschool te Gent en is docent aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen te Schaarbeek.