Staring Jennine, Flannery Trish, Nijenhuis Marita, (2006), “Anders zijn – Waarom kan Max niet fluiten”, Kwintessens, Amersfoort (NL) ISBN 9789057881589, 23 blz.

Voor kleuters vanaf 5 jaar en lezers vanaf 7 jaar.

Robin gaat met mama naar de kinderboerderij. Daar is een lief konijntje. Robin durft het konijntje niet op te pakken. Een jongen tilt het konijntje op en duwt het in Robins armen. De jongen ziet er een beetje anders uit dan andere jongens en hij praat en loopt ook anders. Hij heet Max en zorgt voor de dieren. Max lacht veel en heeft leuke plannetjes. Robin heeft met Max die middag veel plezier. Als Max vraagt: ‘Vriend?’ weet Robin het wel: ja, ze worden vriendjes.

Dit boek maakt deel uit van een serie prentenboeken waarin per deel een emotie of abstract begrip aan de orde komt, verwerkt in een verhaal. In dit deel gaat het om ‘anders zijn’. Robin ontmoet bij de kinderboerderij Max, die het syndroom van Down heeft. Al snel raken de twee bevriend. De herkenbaarheid is groot, in de tekst, die eenvoudig en voorspelbaar is, maar ook in de illustraties (getekend in kleur en foto’s in zwart-wit).

Per dubbele pagina staat een gebeurtenis centraal, met daarbij een toelichting en interactieve vragen. Het boek biedt een goed aanknopingspunt om met kinderen in de klas over ‘anders zijn’ te praten. Voor in het boek staan daartoe achtergrondinformatie, instructies en (boeken)tips.