Skip directly to content

Laatste nieuws

Vraag & Antwoord

Informatie voor professionelen
Downsyndroom Vlaanderen wil een  kenniscentrum zijn voor vragen en informatie over alle aspecten van downsyndroom. Zeker ook voor de professionele hulpverleners hebben wij bruikbare kennis en ervaring om u te helpen bij de juiste benadering en behandeling van uw cliënt en patiënt.

 

Ter ondersteuning is er een “richtlijn voor multidisciplinaire medische begeleiding van kinderen met downsyndroom”. Er is ook een duidelijke samenvatting beschikbaar. Tot januari 2012 werd de “Leidraad voor medische begeleiding van kinderen met Downsyndroom” gebruikt. Deze is hier ook nog te downloaden.

Voor overige vragen kunt u ons mailen of bellen.
Lees meer over dit thema
 

Informatie voor studenten
Ben je student en heb je een vraag? Om je zo snel en goed mogelijk te antwoorden vind je hierna al een overzicht van veelgestelde vragen door studenten.

 

Wanneer je op zoek bent naar informatie voor het schrijven van een scriptie of werkstuk kun je best beginnen met te zoeken op deze website. Start bijvoorbeeld bij 'Wat is downsyndroom?' en werk verder via de levensloop. Ook de vele links bieden interessante informatie. Zoek je foldermateriaal, neem dan een kijkje in de webshop. Tenslotte vind je op de literatuurlijst veel werken waarvan zeker een aantal via de bib in je buurt te ontlenen zijn.

 

Volg je hogere studies op een hogeschool of universiteit en heb je specifieke vragen in verband met je werkstuk, ga dan naar 'Stel zelf een vraag'. Beschrijf kort en duidelijk je vraag en vermeldt daarbij ook de onderwijsinstelling en eventueel de naam van je promotor. We nemen dan contact met je op en kunnen via onze nieuwsbrief snel en veel mensen bereiken om eventueel mee te werken aan je opdracht.
Lees meer over dit thema
 

Mensen rondom je informeren

Het kan zeker zinvol zijn om enige uitleg te geven over de komst van een kind met downsyndroom in een reguliere setting zoals een kinderopvang of school, aan de ouders van andere kinderen, aan leeftijdsgenootjes, aan vrienden en familie. Je moet er echter wel voor waken dat dit de komst van het kind niet te veel een lading van ‘bijzonderheid’ geeft. 
Lees meer over dit thema
 

Meer informatie over downsyndroom
Onder de pagina “Leven met Down” kan je al veel informatie vinden over downsyndroom. Deze informatie is vooral gericht naar bepaalde levensfases. Uiteraard zijn er nog veel meer vragen die kunnen beantwoord worden. Wij doen hieronder ons best om u al meer informatie te geven over downsyndroom algemeen. Kun je bepaalde informatie niet vinden, mag je altijd een specifieke vraag stellen met behulp van het vragenformulier.
Lees meer over dit thema
 

Medische informatie
De medische opvolging van uw kind kan heel goed door uw eigen kinderarts/huisarts gebeuren. Ter ondersteuning is er de Downpas die iedere ouder in het welkomstpakket ontvangt. Daarnaast is er een richtlijn voor multidisciplinaire medische begeleiding van kinderen met downsyndroom. 
Lees meer over dit thema
 

Multiculturele achtergrond
Ook voor gezinnen met een multiculturele achtergrond wil DSV de weg wijzen naar de benodigde hulp.
Lees meer over dit thema


Stylingtips

Stylist Harald Ligtvoet geeft enkele stylingtips.
Lees meer over dit thema