Skip directly to content

Laatste nieuws

Literatuur

Diversen

Over narren, kreupelen, doven en blinden. Leven met een handicap van de oudheid tot nu

Wuyts, Ben (2005), “Over narren, kreupelen, doven en blinden. Leven met een handicap van de oudheid tot nu”, Davidsfonds, Leuven, ISBN 90-5826-377-0.

Narren, kreupelen, doven, blinden en andere gehandicapten zijn van alle tijden, maar in de meeste geschiedenisboeken komt u ze niet tegen. Eeuwenlang werden mensen met een handicap of een chronische ziekte bespot, vernederd, uitgestoten of zelfs gedood. De auteur haalt hen uit de historische marginaliteit en brengt hen voor het eerst voor het voetlicht. Tijdens zijn verkenningstocht doorheen de geschiedenis ziet de auteur verschillende dominante visies en beelden over mensen met een handicap de kop opsteken.

Het beeld dat leeft over personen met een handicap bepaalt de wijze waarop met hen wordt omgegaan. Terugblikken op ons verleden kan erg boeiend zijn. Niet alleen omwille van de spannende verhalen of om eens te lachen met de onwetendheid van onze voorouders, maar ook om op basis van dat verleden te reflecteren over het heden. In welke mate beïnvloeden denkbeelden en leefwijzen van vorige generaties ons vandaag nog? (zie ook Handiscoop, oktober 2005, p.13-15)

Ben Wuyts is historicus en werkte meer dan dertig jaar in een school voor motorisch en meervoudig gehandicapte kinderen. Hij was docent aan de Arteveldehogeschool te Gent en is docent aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen te Schaarbeek.

Leven als (g)een ander. Over een vrienden- en kennissenkring

Schiltmans Cis, Fiems Ann, e.a., (2004), “Leven als (g)een ander. Over een vrienden- en kennissenkring”, Vlaamse Vereniging Autisme, Gent, depotnummer: D/2004/4878/1.

Dit boek gaat over samenleven. De verschillende (+/- 30) verhalen in dit boek gaan over vriendschappen tussen mensen (met en zonder autisme). De verhalen dompelen je onder in een overvloed van ideeën om te inspireren, om uit te dagen de sociale kracht in uzelf te (her)ontdekken.

In het tweede deel van het boek vindt u een bundeling van ervaringen, vragenlijsten, draaiboeken, tips, informatie, ideeën, literatuur, websites, adressen waarmee u aan de slag kunt om een vrienden- en kennissenkring te ontwikkelen en te verbreden.

Te bestellen via www.autismevlaanderen.be.

Weet jij wat het is om anders te zijn

Sabin Ellen (2007), “Weet jij wat het is om anders te zijn”, Pica, Huizen (NL), ISBN 9789077671214, 60 blz.

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Dit doe-boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 7 jaar die een klasgenoot, vriendje, broertje of zusje hebben met een handicap of leerstoornis. Op een speelse manier krijgt de jonge lezer zo begrip en respect voor kinderen die een beetje anders zijn, waarbij acceptatie van en rekening houden met deze kinderen de belangrijkste doelstellingen zijn.

Aan bod komen onder meer: ADHD, downsyndroom, autisme, astma en dyslexie. Het boek is uitermate geschikt voor klassikaal gebruik, maar kan ook samen met de ouder/verzorger worden gelezen.

Papa, wat is een handicap?

Mertens, Pierre, “ Papa, wat is een handicap?”, uitgeverij Vrijdag, Antwerpen, 64 blz. ISBN 978-94-6001-043-9.

De schrijver heeft honderden mensen met een handicap ontmoet en met hen samengewerkt. ‘Anders zijn’ schept een afstand omdat mensen ongemakkelijk worden van alles wat van hen verschilt. Daardoor worden mensen met een handicap onnodig uitgesloten. Met dit boekje wil hij daaraan wat doen. Dit boekje is het gevolg van de onuitputtelijke vragen van het zoontje van Mertens, in begrijpelijke taal geeft hij antwoorden.

Te bestellen via www.uitgeverijvrijdag.be.

Knaap

De Kockere, Geert (2004), “Knaap”, De Eenhoorn, Wilsbeke, ISBN 9789058382498, 40 blz.

Prentenboek - voor lezers vanaf 10 jaar.

Er werd weer eens een jongetje geboren. Er waren die dag al veel jongetjes geboren.

“Hij is anders,” zei de moeder. “Ja,” zei de vader, “hij is anders.” “Dat zeggen ze toch,” zei de moeder. “Ja, dat zeggen ze”. De vader en de moeder hebben het moeilijk met ‘anders’. Ze weten niet wat ze ermee aan moeten. Ze weten wel dat het jongetje van hen is. En dat hij lekker ruikt en Knaap heet. “dat is een goed begin,” zegt de moeder. De vader en de moeder hebben geduld met Knaap. Geduld op overschot. En de mensen kijken veel. Want er is ook kijken op overschot.

Bevroren Spiegel

Beverse Filmclub, “Bevroren Spiegel”.

Dvd gemaakt door de Beverse filmclub. Een creatieve bewerking van het sprookje “het lelijke eendje” met Louise in de hoofdrol.