Skip directly to content

Laatste nieuws

Studiedag 'Zorgende gezinnen: wiens zorg?'

29 mei 2015 09:00 tot 16:00
Schaarbeek
Doelgroep: 
Zorgende gezinnen en wie hen ondersteunt, zowel professioneel als vrijwillig
Organisatie: 
Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen i.s.m. de Gezinsbond
Contact: 

Inschrijven bij Odisee.

Studiedag ‘Zorgende gezinnen: wiens zorg?’

Gezinnen die te maken krijgen met een beperking, handicap of chronische ziekte, bij de ouders, of bij de kinderen, staan voor buitengewone zorgvragen. Hoe ervaren de verschillende gezinsleden dit? En vooral: wie zorgt voor hen? Tijdens deze studiedag vragen we aandacht voor het standpunt van gezinnen.

We vertrekken van inzichten op basis van twee recente enquêtes van de Gezinsbond. De eerste bevraging peilde naar de wijze waarop de samenleving kijkt naar gezinnen waarin een persoon met een beperking leeft. De tweede enquête vroeg familieleden van personen met een beperking, handicap of chronische ziekte naar hun beleving.

Daarna vertellen gezinnen hun verhaal: waar halen zij hun energie vandaan? Wat is hun sterkte? We vragen eveneens aandacht voor hun zorgvragen. Wie ziet hun zorg? Waar vinden ze de gepaste zorg en ondersteuning voor hun gezinssituatie? Waar kan deze nog beter?

Ook jouw stem telt! Krijg jij in jouw gezin of je omgeving te maken met bijzondere zorgen? Begeleid je zorgende gezinnen, als professional of vrijwilliger? Kom dan langs en neem actief deel in de in gespreksgroepen waarin we, informatief en oplossingsgericht, zoeken naar de beste wegen naar de gewenste zorg.

Een infobeurs van organisaties, zelfhulpgroepen en netwerken laten je kennismaken met nieuwe initiatieven en beproefde methodieken.

Voor, tijdens en na de studiedag twitteren we over deze thema’s met #zorgendegezinnen

In samenwerking met de Gezinsbond.

 

Programma

9u – 9u30: Onthaal, bij de infobeurs in zaal Zonnebloem

9u30 – 9u45: Welkomstwoord in zaal Mimosa                                           

9u45 – 10u15: Inzichten en vragen op basis van de enquêtes met en over zorgende gezinnen, uitgevoerd door de studiedienst van de Gezinsbond: Lieve Declerck

10u15 – 11u: Verhalen van gezinnen, deel 1, gemodereerd door Ben Wuyts, gastdocent Gezinswetenschappen (ondersteuning van kinderen en volwassenen met een handicap)

Thema's:

 • Impact op gezinsrelaties en het sociaal netwerk van het gezin, met Fabienne Wittesaele en Lies Hertens 
 • Impact op opleiding, onderwijs, dagbesteding en tewerkstelling, met Peter Lambreghts en Anouk Martens    

11u – 11u30:  Koffiepauze

11u30 – 12u15:  Verhalen van gezinnen, deel 2, gemodereerd door Ben Wuyts

Thema's:

 • Impact op vrijetijdsbesteding en vakantie, met Ayfer Içeloglu en Yvan Labyte  
 • Hoe organiseer je de zorg voor een gezinslid met een beperking in moeilijke omstandigheden? Wat is de financiële impact? Hoe combineer je deze zorg met je dagelijks gezinsleven? Met Jeroen De Weerdt en Noor Seghers

12u15 – 12u30: Afronding en een woordje uitleg bij het namiddagprogramma

12u30 – 13u30: Lunch, op en rond de infobeurs in zaal Zonnebloem

13u30 – 15u:  Groepsgesprekken: Hoe vinden gezinnen die instaan voor bijzondere zorg voor een van hun gezinsleden, de weg naar de gepaste zorg en de zorg die ze zelf wensen?

Keuze uit 4 gespreksgroepen:

 1. Gezinsrelaties en netwerken
 2. Opleiding, onderwijs, dagbesteding en tewerkstelling
 3. Vrijetijdsbesteding en vakantie         
 4. Organisatie van de ‘buitengewone’ zorg en gezinsfinanciën

15u – 15u15:  Koffiepauze

15u15 – 15u30: Afronding door Ben Wuyts in zaal Zonnebloem

15u30-16u: Napraten met een drankje op de infobeurs

 

Praktisch:

 

Wie is wie?

 • Jeroen De Weerdt is stafmedewerker bij vzw SOM, de Federatie van Sociale Ondernemingen. Hij heeft twee kinderen. Begin 2008 liep zijn echtgenote (lerares kunstonderwijs) een NAH (niet aangeboren hersenletsel) op bij een fietsongeval. Hij is bestuurslid van vzw Vlaamse Liga NAH.
 • Lieve Declerck werkt op de studiedienst van de Gezinsbond. Ze volgt er het thema zorg op, onder andere de betaalbaarheid van zorg en de (jonge) mantelzorgers.
 • Lies Hertens is 20 jaar en studeert orthopedagogie. Zij is de zus van Wout, een jongen met Downsyndroom, leerling in het gewoon secundair onderwijs, en dochter van Vincent Hertens en Mieke Leroy.
 • Ayfer Içeloglu is als bachelor in de Orthopedagogie afgestudeerd in onze hogeschool Odisee. Zij is doof. Als medewerkster dovencultuur is zij actief in het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen (KOCA).
 • Yvan Labyte is vader van een meisje (nu 9 jaar) met een aangeboren hersenletsel. Zij is rolstoelgebruikster, leerlinge in het buitengewoon onderwijs en ingeschreven in een MFC. Zijn echtgenote heeft een zoon zonder beperking (nu 20 jaar) uit een vorige relatie.
 • Peter Lambreghts is woordvoerder van vzw Onafhankelijk Leven. Hij is rolstoelgebruiker ten gevolge van een spierziekte. Hij groeide op met twee zussen en een broer en heeft nu zelf een gezin met twee kinderen.
 • Anouk Martens is criminologe en bachelor in de Gezinswetenschappen. Ze werkt als stafmedewerkster communicatie en externe relaties in het dienstencentrum Sint-Gerardus in Diepenbeek. In haar gezin met vijf kinderen heeft één jongen een aangeboren hersenletsel. Deze zoon is rolstoelgebruiker en heeft ook te kampen met CVI (centrale visuele inperking). Hij is leerling in het buitengewoon onderwijs en ingeschreven in een MFC.
 • Noor Seghers is handelsingenieur van opleiding. Ze is de initiatiefneemster van het Magenta-project van de KU Leuven, waar ze nu als wetenschappelijk medewerkster aan verbonden is. Zij is moeder van een dochter met een beperking na een ongeval (NAH).
 • Fabienne Wittesaele is bachelor in de Gezinswetenschappen en werkt als low-vision therapeute in het UZ Gent. Zij is een persoon met een visuele beperking en moeder van drie kinderen, waarvan twee met ASS.
 • Ben Wuyts is historicus, voormalig schooldirecteur buitengewoon onderwijs Ten Dries Landegem en gastdocent in de bacheloropleiding Gezinswetenschappen (Odisee).